Takstol – hustakets grundsten

För att ett hustak ska få den form som man önskar men också för att det överhuvudtaget ska hållas uppe så använder man sig av takstolar. Det är alltså takstolarna som är det bärande i takets konstruktion. Det finns en rad olika standardutföranden av takstolar som oftast används. Vilken som används när är som sagt beroende på hur man vill att taket ska formas, både invändigt och utvändigt. En takstol kan också specialdesignas om man till exempel har ritat sitt hus själv och har speciella önskemål.

En av de vanligaste typerna av takstol är fackverksmodellen, vilket också är den enklaste att tillverka. Den här modellen är enkelt förklarat en triangel som består av två diagonala ramstänger och en liggande som binder de diagonala samman. I triangeln har man även stöttande reglar som formas som ett W. Beroende på takets bredd har en fackverkstakstol ett eller två W.

En annan vanlig typ av takstol är en så kallad ramverkstakstol. Den är konstruerad för att skapa mer utrymme i taket och möjliggör på så sätt att man kan ha en inredd vind i sitt hus.

takstolar

Vill man istället ha högre takhöjd inne i huset använder man ofta en takstol som är av modellen saxtakstol. Denna typ av takstol har en bruten underliggande arm som möjliggör att takhöjden invändigt blir högre.

Det finns även tillfällen då man kombinerar olika takstolar beroende på hur husets utformning är. Som exempel kanske man vill ha ett vardagsrum med högre takhöjd och använder saxtakstol just över det kommande vardagsrummet medan man i resterande del av huset använder en fackverksmodell.

Takstolar kan man beställa färdiga till sitt bygge men man kan också välja att tillverka dessa själv om man har tillräckligt med kunskap och kompetens. Det är som sagt hela taket som ska vila på dessa takstolar och det är viktigt att de är fackmannamässigt gjorda.