Om hörapparater och fördelar med dessa

Många människor har problem med hörseln. Hörselnedsättningen kan vara medfödd, orsakat av sjukdom och/eller ålder. Att inte kunna höra ordentligt är ett socialt handikapp, då man inte längre kan följa med lika bra i konversationer i större sällskap eller höra vad små entusiastiska snabbpratande barnbarn säger. Hörselproblem gör också att man inte kan njuta av konserter, musik och TV-program på samma sätt som förut.

Som tur är finns det idag många olika sätt att förbättra hörseln. Ingen hörapparat kan ge tillbaka helt normal hörsel, men däremot förbättra hörseln avsevärt i många olika situationer.

Konstruktion av hörapparat

De flesta hörapparater har en mikrofon för att fånga upp ljud, en förstärkare, signalbehandling, en högtalare samt strömförsörjning, oftast i form av ett batteri. Hur hörapparaten sitter på användaren beror på ett flertal faktorer. Önskemål från användaren själv är viktigast, såsom bekvämlighet och anpassning till användarens livssituation. Även utseende på hörapparaten spelar in vid val av apparat.

Olika typer av hörapparater

Människor med både lätta, måttliga och svårare hörselnedsättningar kan använda hörapparater som fungerar på olika sätt beroende på vad användaren har för behov. En del hörapparater sitter dolda, bara i hörselgången inuti örat. Denna typ passar för lättare hörselnedsättningar. Andra hörapparater sitter längre ut i örat och är försedda med mer avancerade funktioner som volymkontroll och telespole.

Vanligast är hörapparater av typen ”bakom-örat”. Då sitter själva apparaten just bakom örat och är kopplad till en plugg i örat via en sladd. Med en större apparat på utsidan av örat finns möjlighet till ett flertal funktioner. Ovan nämnda volymkontroll och telespole finns, samt även riktningskontroll för att lättare kunna uppfatta ljud från ett visst håll.

Fördelar med hörapparater

De största fördelarna med hörapparater är att man åter kan njuta av situationer som man tidigare kanske undvikit p.g.a. hörselproblem. Idag finns så pass många olika hörapparater för olika människor och situationer, vilket gör att det oftast går att hitta en lösning. Man kan variera mellan flera hörapparater så att man har bästa möjliga lösning oavsett om man ska gå på konsert, fest, lyssna på fågelsång eller gå ut och träna.