Varför det är bekvämligt att skaffa avfallskvarn

 

Så varför bör man ha en avfallskvarn i sitt hem? Bekvämlighet helt enkelt. Göra det där tråkiga sysslorna lättare och samtidigt frigöra mer tid till annat som man hellre vill göra. Det blir mindre sammanlagd mängd sopor för hushållet att hantera och kan man koppla upp avfallskvarnen mot avloppsnätet behöver man inte ens gå med soporna till tunnan längre.

 

Det organiska material som utgör de matrester vi slänger i soporna kan också börja lukta. Något som i sin tur kan dra åt sig skadeinsekter och annat otrevligt. Vilket man slipper bry sig om med en avfallskvarn. Men kan då inte en massa matrester i avloppen locka till sig råttor som tillslut letar sig upp i bostaden? Nej, det gör det inte. I en utredning som Stockholm Vatten gjorde 2008 visade det sig att råttor inte intresserar sig för den flytande soppa som bildas av avfallskvarnar. Tvärtom så minskar matavfallskvarnar det organiska materialet i soptunnan med 95% vilket i sin tur gör att det kommer mindre skadedjur. Utredningen kom till och med fram till att fastigheter med existerande råttproblem kan motverka detta genom att just installera en avfallskvarn. Detta eftersom lukt eller potentiell mat som kan locka till sig råttorna försvinner.

 

Men är det inte farligt att ha en avfallskvarn hemma? Vi har ju sett en del otrevliga saker hända i skräckfilmer som att någon fastnar med hela armen i avloppet. Det enkla svaret på den frågan är nej, armen kan inte sugas ner och fastna som man ser på film. Säkerhetsaspekterna i avfallskvarnar är väl utvecklade och i ett land som USA där man stämmer varandra i en mycket högre grad än här i Sverige, så hade produkten inte kunnat säljas om den inte var helt säker för både vuxna och barn. Såklart ska man behandla alla maskiner med respekt, men det handlar ju mer om sunt förnuft än något annat.

 

Så att installera en avfallskvarn är både bekvämt, tryggt och miljövänligt, men är det en ekonomisk investering? Som mycket annat i samhället blir sophämtningen bara dyrare och dyrare. Allt fler kommuner inför en viktbaserad avgift och det är just det blöta matavfallet som väger allra mest. Kostnaderna för sophämtning skiljer sig en del från kommun till kommun, men genom att installera en avfallskvarn kan den totala vikten på soporna minska med upp till 75% och på så sätt hjälpa en att spara på sina utgifter.